Zračno vzmetenje - Vzdrževanje in servis (II. del)

Zračno vzmetenje - Vzdrževanje in servis (II. del)

Kaj je kompresor zračnih blazin?

V praksi je zračno vzmetenje med seboj povezana komponenta, ki deluje v zraku in nadomešča tako imenovano vzmetenje MacPherson. Preprosto povedano, to so blažilniki z vgrajenimi zračnimi blazinami, ki jih napihne kompresor zračnih blazin. Zračne blazine kot sestavni del splošnega zračnega vzmetenja imajo sposobnost, da prenesejo veliko večjo nosilnost kot vzmet, zaradi česar so veliko bolj zanesljive. So gumijasti balon, krogla, napolnjena s stisnjenim zrakom, običajno 6,5-7 barov. Guma zračnih blazin je večplastna in dovolj elastična.


Prednosti, ki jih prinaša zračno vzmetenje:

Vzmetenje zračnih blazin vam omogoča nastavitev višine avtomobila glede na cestno površino, na kateri se nahajate.
Zračne blazine pripomorejo k udobnejši vožnji, zlasti na neravnem terenu. To je glavni razlog, zakaj vse več avtomobilov v tovarni dobi zračno vzmetenje.
Zahvaljujoč zračnemu vzmetenju so sodobni avtomobili veliko tišji in delujejo z veliko nižjimi ravnmi tresljajev. To prispeva k nižji stopnji utrujenosti in neugodja voznika ter k udobnejšemu potovanju potnikov.
Zračno vzmetenje vodi do nižje ravni tresljajev karoserije, kar posledično vodi do manjše obremenitve in obrabe pnevmatik.
% slika2 %


Vzdrževanje posameznih komponent zračnega vzmetenja


Vendar pa se pod vplivom številnih dejavnikov zračne blazine sčasoma obrabijo. Glede na regijo in razmere na cestiščih, po katerih se najpogosteje vozite, so gumijasti deli zračnih blazin najbolj dovzetni za staranje, pa tudi za prezgodnjo obrabo zaradi nabiranja umazanije, peska in soli v zimskih razmerah. Takšni prevleki sčasoma ustvarijo hrapavo in abrazivno površino, ki postopoma uniči gumijasti material zračnih blazin, kar še poslabša težavo, zlasti med premikanjem, ko se zračne blazine premikajo. Mikro razpoke se pogosteje odpirajo in zapirajo in izguba zraka je veliko večja in postane nemogoče nadomestiti zračni kompresor. Za odhod na servis vam ni treba čakati, da počijo. Zanemarjen servis, dolgotrajna vožnja avtomobila, ki mu uhaja zrak iz zračnih blazin, je predpogoj za večjo poškodbo zračnega vzmetenja. Ob stalnem dovajanju zraka iz kompresorja zračnega vzmetenja in njegovem prekomernem delovanju je le vprašanje časa, da zamenjate, da ne boste imeli le zračne blazine, ampak tudi kompresor in rele.

Vzdrževanje zračnega vzmetenja

Pravočasna diagnoza je obvezna. Strokovnjaki priporočajo, da takoj, ko ugotovite razliko v nivoju avtomobila, kljub nastavitvam, ki jih opravite, čim prej obiščete pooblaščeni servis. Tam bodo za vaš avto poskrbeli strokovnjaki. Te servisne delavnice imajo potrebno sodobno opremo in dobro usposobljeno osebje za reševanje problema. Če pride do težav z zračnim vzmetenjem, NI priporočljiva zamenjava delov z rabljenimi, recikliranimi ali nejasnimi. Popravilo z nadomestnimi deli slabe kakovosti bo precej zasoljeno. To lahko povzroči bistveno večjo škodo na šasiji vašega avtomobila. V nasprotju s splošnim prepričanjem je vzdrževanje in servis zračnega vzmetenja zadnje čase cenejši, saj je na trgu že veliko povsem novih delov – poprodajnih delov, ki so velikokrat cenovno veliko ugodnejši od originala, po kakovosti pa niso slabši. V spletni trgovini AEROPIK smo tam za naše stranke, ko iščejo kakovostne, certificirane in zanesljive poprodajne in OEM dele po dostopnih cenah. Naša spletna trgovina ponuja veliko izbiro znamk, vrst in cen uvoženih rezervnih delov iz celega sveta, naša ekipa izkušenih strokovnjakov pa je tu, da odgovori na vaša vprašanja.