Zimski varnostni pregled

Zimski varnostni pregled

Menjava pnevmatik je odličen čas za pregled sistema zračnega vzmetenja

Zimski varnostni pregled

Ko se bliža božič, se sezona spremeni iz jeseni v zimo. Ker se temperature v zimski sezoni znižajo, je potreben zanesljiv avto, da boste vi in ​​vaša družina varni na cestah. V pripravah na hladnejše podnebje mnogi lastniki svoje vozilo tik pred začetkom zime odpeljejo na servis, da zamenjajo pnevmatike, preverijo brezhibnost vozila in se pripravijo na mraz in spreminjajoče se razmere na cesti.

Običajna naloga med tem pregledom je zamenjava letnih pnevmatik za zimske, kar zagotavlja več oprijema in stabilnosti v tem hladnejšem obdobju dežja in snega. Menjava pnevmatik je tudi odličen čas za pregled sistema zračnega vzmetenja. Pri spuščenih kolesih je enostavno in priročno preveriti stanje zračnih blazin in amortizerjev kot del rutinskega zimskega pregleda.


Kaj naj preverim?

Pomembno je preveriti, ali so vse komponente še vedno v dobrem tehničnem stanju. Če se avto čez noč spusti za več kot 2,5 cm ali je včasih nižje na obeh straneh, je potreben nadaljnji pregled. Kot pri mnogih sestavnih delih vozila vreme vpliva na delovanje in življenjsko dobo delov zračnega vzmetenja. Če se med zimskim pregledom odkrijejo manjše razpoke, je zračno blazino smiselno zamenjati. Pri nizkih temperaturah postane guma zračne blazine nekoliko trša in manj prožna. Ko se starajoča pnevmatika začne tvoriti mikrorazpoke, lahko nizka temperatura povzroči praznjenje, zaradi česar ima avto poškodovano na cesti. Obstoječe puščanje lahko odkrijete tako, da komponente popršite z milnico. Če vidite, da se pojavljajo mehurčki, veste, da pušča. Vendar se zavedajte – vseh puščanj ni enostavno odkriti. Puščanje je lahko tudi na robu sprožitve zračne blazine, ki ni vidno pri običajni višini vožnje. Ne pozabite preveriti tudi zracni amortizerjev glede puščanja olja in prekomerne rje.

Preverite tudi stanje gumijaste cevi za dovod kompresorju zračnega vzmetenja. Kombinacija nizkih temperatur in vibracij lahko povzroči pokanje cevi. Takšna poškodba povzroči, da kompresor namesto čistega filtriranega zraka vsesa vlago in umazanijo. Če tega predolgo ne opazite, ima to pomembne posledice na delovanje sistema zračnega vzmetenja. Preveč vlage v sistemu lahko povzroči oksidacijo in težave v bloku ventilov. Nakopičena vlaga lahko zmrzne. Pokvarjen blok ventilov bo preprečil, da bi se avto uravnal, na armaturni plošči pa bo prikazana koda napake. Za nemoteno delovanje kompresorja je še posebej pomemben filter, ki čisti vstopni zrak. Običajno se po letih vožnje po prašnih cestah ta filter začne mašiti in zmanjša pretok zraka, ki ga kompresor potrebuje za pravilno delovanje. Popolna blokada povzroči usodno okvaro kompresorja, ko deluje, vendar nima kam dobiti zraka za pritisk v zračni sistem. Dobro je, da ta majhen, poceni izdelek preventivno zamenjate, da se izognete morebitni prihodnji škodi.

Rezultat

Izkoriščanje možnosti preverjanja komponent zračnega vzmetenja med zimskim pregledom ali menjavo pnevmatik bo koristilo lastniku avtomobila. Z izvajanjem teh hitrih pregledov je mogoče zagotoviti varno vožnjo in se izogniti (dragi) poznejšim poškodbam, kot je pregorel kompresor. Torej, ko boste naslednjič menjavali pnevmatike, preverite komponente zračnega vzmetenja!